Obvestilo Avstrijske odvetniške zbornice o zaznavi pogoste kraje identitete (AML)

Spoštovani kolegi in spoštovane kolegice,

s strani CCBE smo prejeli obvestilo, da je Avstrijska odvetniška zbornica pri izvajanju nadzora v zvezi s pranjem denarja in financiranja terorizma ugotovila, da je vse več osebnih dokumentov, ki se uporabljajo v postopkih spletne identifikacije, popolnoma ponarejenih. Ne vključujejo holografskih varnostnih podatkov ali podobnih elementov. FIU (Financial Inteligence Units) zato sumi, da se ti dokumenti ne preverjajo ustrezno.

Na splošno bi bilo treba vedno preverjati skladnost podatkov na osebnem dokumentu in podatkov, ki se nanašajo na osebo, ki ga uporablja. Veliko ponarejenih osebnih dokumentov navaja rojstne datume, ki ne odražajo starosti osebe na fotografiji. Nekateri podpisi so bili očitno ustvarjeni z računalnikom.

FIU priporoča tudi, da se dokumenti in podpisi preverijo glede na druge dokumente in podpise, ki jih ponudnik storitev že ima za isto osebo.

Avstrijska finančna obveščevalna enota je zaznala precejšen porast kraje identitete, ki je bila storjena na zgoraj opisani način.

Scroll to Top