Zlati red za zasluge

ODVETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE PREJELA ZLATI RED ZA ZASLUGE

Odvetniška zbornica Slovenije je ob 150-letnici organiziranega odvetništva na Slovenskem, leta 2018, prejela zlati red za zasluge za izjemen prispevek k oblikovanju slovenske narodne identitete in graditvi slovenske državnosti, zlasti pravne države.

Visoko državno priznanje je iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prevzel predsednik Odvetniške zbornice Slovenije mag. Roman Završek, ki je ob tej priložnosti povedal: »Odlikovanje ni le priznanje za 150-letno prizadevanje odvetnikov in Odvetniške zbornice Slovenije za razvoj pravne države in obrambo človekovih pravic, temveč tudi pomembna spodbuda tako za poglabljanje profesionalne odgovornosti odvetništva, kakor tudi za krepitev dolžnosti odvetništva, da varuje, fizično, moralno in intelektualno integriteto posameznikov in njihovo dostojanstvo. Odlikovanje bo tudi spodbuda odvetnikom, da se še naprej zavzemajo za utrjevanje pravne države in njen demokratični razvoj, ki bo omogočal krepitev socialnih in ekonomskih pravic vsakega posameznika.«

Odvetniška zbornica Slovenije, najstarejša ustanova civilne družbe na Slovenskem, je 150. obletnico obeležila tudi z dvema dobrodelnima akcijama. Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in Kliniki za pediatrijo UKC Maribor je predala donacijo za nakup aparatov v skupni višini 130.000 evrov, Fundaciji za športnike pri Olimpijskem komiteju Slovenije pa prispevala 6.000 evrov za štipendiranje desetih perspektivnih športnikov iz socialno šibkih okolij.

Jubilejno leto je Odvetniška zbornica Slovenije zaključila še z enim dobrodelnim dogodkom. Dne 19. 12. 2018 je v sklopu Dneva odvetniške pravne pomoči pro bono več kot 450 odvetnikov iz vse Slovenije z brezplačnimi pravnimi nasveti pomagalo socialno ogroženim posameznikom, ki si zaradi težke finančne situacije sicer ne bi mogli poiskati pravne pomoči.

Galerija

Utemeljitev

Zahvalni govor takratnega predsednika Odvetniške zbornice Slovenije mag. Romana Završka

Scroll to Top